Βιογραφικό Georgios Alvarado Planas

Βιογραφικό σημείωμα του Georgios Alvarado Planas (Γεώργιος Αλβαράδο Πλάνας) ,
Ιδρυτής της Νέας Ακρόπολης στην Ελλάδα.

Γενικά στοιχεία:

Γεννήθηκε στη Μαδρίτη της Ισπανίας, το 1955. Από το 1980 ζει μόνιμα στην Ελλάδα.

Νέα Ακρόπολη

Είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας, Συμβολολογίας και Αρχαίων Φιλοσοφικών Θεωριών και Διευθυντής του τριμηνιαίου Φιλοσοφικού περιοδικού της Νέας Ακρόπολης στην Ελλάδα και Συγγραφέας των ακόλουθων βιβλίων, με θέματα Φιλοσοφίας και Επιστήμης:

«Επιλογή Ομιλιών στην Νέα Ακρόπολη» Εκδόσεις Νέα Ακρόπολη, Αθήνα 1983
«Ο Ζωδιακός Κύκλος στην Παγκόσμια Μυθολογία» Εκδόσεις Νέα Ακρόπολη Αθήνα 1985
«Εισαγωγή στη Σοφία της Ανατολής» Εκδόσεις Νέα Ακρόπολη, Αθήνα 1990
«Τα 3 Κέντρα του Μυστηρίου» Εκδόσεις Νέα Ακρόπολη, Αθήνα 2002

Έχει δώσει πολλά σεμινάρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με θέματα όπως: «Η Επιστήμη στην Αρχαιότητα», ειδικά σεμινάρια «Ρητορικής» και «Διαμόρφωσης ρητόρων», παιδαγωγικά σεμινάρια «Παιδαγωγίας και Επιμόρφωσης», ειδικά σεμινάρια «Αισθητικής και Τέχνης», σεμινάρια πολιτιστικού χαρακτήρα «Διάδοσης της κουλτούρας όλων των Πολιτισμών και των Τεχνών».

Σπουδές:

Σπούδασε στην Ισπανία Νομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο DEUSTO και στο UNED (Universidad Nacional la Educacion a Distancia) και Διεύθυνση Εταιρειών στο ICADE (Instituto Catolico de Direccion de Empresas).

Γνωρίζει 4 γλώσσες: Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά και Ισπανικά και είναι μεταφραστής βιβλίων και άρθρων του ιδρυτή της Νέας Ακρόπολης, του καθηγητή Jorge Angel Livraga και της Προέδρου του Οργανισμού Delia Steinberg Guzman.

Το έργο του:

Ο καθηγητής Georgios Alvarado Planas (Γεώργιος Αλβαράδο Πλάνας) γίνεται ενεργό μέλος της «Νέας Ακρόπολης» στην Ισπανία το 1972. Αφιερώνεται στη μελέτη της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας των Πολιτισμών, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το Πρόγραμμα Φιλοσοφικών Σπουδών του Οργανισμού και επί 37 χρόνια ασχολείται με τον τομέα της εκπαίδευσης αναπτύσσοντας μια έντονη δραστηριότητα μέσα από τη διδασκαλία διαφόρων φιλοσοφικών υλών, όπως αυτών της Ηθικής Φιλοσοφίας, της Ψυχολογίας, της Φιλοσοφίας της Ανατολής και της Δύσης, της Ρητορικής, της Παιδαγωγικής, της Αρχαιολογίας, της Συμβολολογίας και των Κοινωνικών Επιστημών. Μέσα από την επιτυχημένη του πορεία ως Διευθυντής της «Νέας Ακρόπολης» στην Ελλάδα συγκέντρωσε εκατοντάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, επιτυγχάνοντας έτσι να συντονίσει και να προωθήσει την ανάπτυξη του Οργανισμού.

Δεινός ρήτορας, δίνει πάνω από 4.000 διαλέξεις και ομιλίες, αλλά και ανταποκρίσεις, συνεντεύξεις σε τοπικές εφημερίδες της Ισπανίας, της Χιλής και της Ελλάδας. Πολλές από τις παρουσιάσεις του έγιναν στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση πάνω σε θέματα Φιλοσοφίας.

Το πολυετές έργο του και η προσφορά του στα πεδία παιδαγωγικού, πολιτιστικού, εθελοντικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αναγνωρίζεται ιδιαίτερα και επιτυγχάνεται μέσα από 2 βασικά κανάλια δράσης:

Α) Δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου που βασικό στόχο έχουν την ανάπτυξη της ανθρώπινης γνώσης και συνείδησης:

* Για το σκοπό αυτό προωθεί συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και αφιερώματα σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς αναδεικνύοντας έτσι την κουλτούρα και τη φιλοσοφία. Τα σεμινάρια και οι ομιλίες που διοργανώνονται σε όλες τις πόλεις όπου λειτουργεί ο Πολιτιστικός και Φιλοσοφικός Οργανισμός Νέα Ακρόπολη, έχουν σαν στόχο την προώθηση και τη γνωριμία με νοοτροπίες, κουλτούρες, φιλοσοφίες, γνώσεις, και ιδέες προερχόμενες από το ευρύ φάσμα της Ιστορίας του Πολιτισμού. Επιπλέον, στον τομέα της πολιτιστικής και οικολογικής επιμόρφωσης διοργανώνει δραστηριότητες με στόχο την «συμφιλίωση» του ανθρώπου της πόλης με τη φύση.

* Διοργανώνει εκδρομές και πραγματοποιεί σεμινάρια και εργαστήρια φιλοσοφίας σε κατασκηνώσεις με την συμμετοχή νέων από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

* Καταφέρνει να δημιουργήσει μια αξιόλογη δανειστική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που αριθμεί αυτή τη στιγμή πάνω από 10.000 βιβλία φιλοσοφίας, εσωτερισμού, λογοτεχνίας, επιστήμης και ιστορίας των Πολιτισμών. Η βιβλιοθήκη «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» στην Αθήνα είναι από τις πιο ειδικευμένες που υπάρχουν στην Ελλάδα πάνω σε θέματα Φιλοσοφίας και Ιστορίας.

Β) Δράσεις για την αντιμετώπιση των έντονων κοινωνικών και οικολογικών προβλημάτων:

* Κάτω από την ομπρέλα της «Κοινωνικής και Οικολογικής Δράσης Ελλάδας» (Κ.Ο.Δ.Ε.), που ο ίδιος ίδρυσε και ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και την εφαρμογή σχεδίων κοινωνικής ευθύνης, από το 1992 προωθεί καμπάνιες και εκστρατείες εθελοντικής προσφοράς. Σήμερα, η Κ.Ο.Δ.Ε. απαριθμεί πάνω από 400 ενεργά μέλη τα οποία προσφέρουν την ενέργεια τους και την αγάπη τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας που έχουν ανάγκη.

* Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια στον τομέα της ανθρώπινης ανάπτυξης και προγράμματα κοινωνικής ευθύνης και γίνεται ο εμπνευστής και ο ιδρυτής της Κίνησης Φορέων Εθελοντισμού που από το 2001 έχει καταφέρει να συντονίσει περισσότερες από 60 ΜΚΟ, διοργανώνοντας Ετήσιες Ημερίδες Εθελοντισμού στην Αθήνα με στόχο την προώθηση της Ιδέας του Εθελοντισμού. Την Κίνηση Φορέων Εθελοντισμού στηρίζει ενεργά εδώ και 10 χρόνια ο Δήμος Αθηναίων, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ενώ τα τελευταία χρόνια οι Ημερίδες Εθελοντισμού τελούν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος όλων των παραπάνω δράσεων είναι η διαμόρφωση ενεργών πολιτών που θέλουν να αναπτύξουν ταυτόχρονα την κοινωνική ευαισθησία για υπηρεσία στους συνανθρώπους τους και προς το περιβάλλον.

Με το συνεχές έργο του, ο Georgios Alvarado Planas (Γεώργιος Αλβαράδο Πλάνας) συνεισφέρει στην πραγμάτωση ενός από τους πιο σημαντικούς σκοπούς της «Νέας Ακρόπολης» για κοινωνική, πολιτιστική και ανθρωπιστική βοήθεια στο συνάνθρωπο, προωθώντας έτσι τις ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά για έναν καλύτερο άνθρωπο και έναν καλύτερο κόσμο.