Βιογραφικό Maria-Nuria Jimenez (Μαρία Χιμένεθ)

Πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού «Νέα Ακρόπολη» στην Ελλάδα

Γενικά στοιχεία:

Γεννήθηκε στην Ceuta της Ισπανίας, το 1957. Από το 1981 ζει μόνιμα στην Ελλάδα.

Είναι Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, με εξειδίκευση στη Συμβολολογία και στις Αρχαίες Φιλοσοφικές Θεωρίες, και συγγραφέας εκδόσεων με θέματα Φιλοσοφίας και Επιστήμης, όπως:


«Πολιτισμοί του Μεξικού Ρίζες, Σύμβολα, Μυστήρια» , Εκδόσεις Νέα Ακρόπολη, Αθήνα 2004

«Οι Πολιτισμοί των Πυραμίδων», Συντονίστρια της συγγραφικής ομάδας ερευνητών της Νέας Ακρόπολης , Εκδόσεις Νέα Ακρόπολη, Αθήνα 2009

Είναι βασική ομιλήτρια σεμιναρίων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με θέματα όπως:

• Συμβολολογία στους Αρχαίους Πολιτισμούς
• Ιστορία της Τέχνης του Μεσαίωνα και των Αρχαίων Πολιτισμών
• Ηθική Φιλοσοφία
• Διδακτική Τέχνη
• Ρητορική
• Ψυχολογία και ομαδική συμπεριφορά


Εργάστηκε για πολλά χρόνια στις Πρεσβείες της Αργεντινής και της Χιλής στην Ελλάδα, στον πολιτιστικό τομέα, καθώς και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ισπανία.

Γνωρίζει Ελληνικά, Γαλλικά, και Ισπανικά.
Είναι μεταφράστρια άρθρων και μελετών του ιδρυτή της Νέας Ακρόπολης, καθηγητή Jorge Angel Livraga και της διεθνούς Προέδρου του Οργανισμού Delia Steinberg Guzman.

 

Σπουδές:

• Φοίτησε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης (Universidad Complutense de Madrid), στο τμήμα Γεωγραφίας και Ιστορίας και στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.
• Δίπλωμα του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας της Κρατικής Σχολής Ξένων Γλωσσών της Ισπανίας. Παράλληλα, παρακολούθησε σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο Dijon της Γαλλίας

 

Το έργο της:

Η Μαρία Χιμένεθ γίνεται μέλος της «Νέας Ακρόπολης» στην Ισπανία το 1973. Αφιερώνεται στη μελέτη της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας των Πολιτισμών, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το Πρόγραμμα Φιλοσοφικών Σπουδών του Οργανισμού.
Επί 38 χρόνια ερευνά στον τομέα της εκπαίδευσης αναπτύσσοντας μια έντονη δραστηριότητα στη διδασκαλία φιλοσοφικών υλών όπως της Φιλοσοφίας της Ανατολής και Δύσης, της Συμβολολογίας και Αρχαιολογίας, της Ηθικής Φιλοσοφίας και Ρητορικής, της Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.

Το 2011, αναλαμβάνει ως Διευθύντρια και Πρόεδρος της «Νέας Ακρόπολης» στην Ελλάδα, στη θέση του Γεωργίου Αλβαράδο Πλάνα (Georgios Alvarado Planas), ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Αντιπροέδρου του Διεθνούς Οργανισμού «Νέα Ακρόπολη» (Γενική Συνέλευση του Δ.Ο.Ν.Α Αυστρία, 2011).

Πραγματοποιεί μεγάλο αριθμό διαλέξεων για την προώθηση του πολιτισμού, στην Ελλάδα και στην Ισπανία (Σαραγόσα, Τολέδο, Αθήνα, Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο).
Συνεργάζεται με το Εθνικό Ισπανικό ραδιόφωνο - radio Juentad, radio Zaragoza, cadena ser - προωθώντας προγράμματα πολιτιστικού περιεχομένου.

Συγγράφει μονογραφίες για την προέλευση του αρχαίου ελληνικού χορού και προωθεί την δημιουργία τμήματος χορού και θεάτρου στην Ελλάδα από το 1983 που λειτουργεί ως σήμερα. Συγγραφικά έργα και μονογραφίες της, όπως «η γυναίκα μέσα στην Ακριτική ποίηση και την ελληνική επανάσταση», «Φυσιογνωμική», «Ρητορική και Διαλεκτική», «Ικεμπάνα, η ανθοδετική τέχνη της Ιαπωνίας» δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό τύπο.

Εργάζεται στην έρευνα θεμάτων Αρχαιολογίας, μύθων και παραδόσεων των Πολιτισμών, ειδικά της Αμερικής και της Αιγύπτου.

Η Μαρία Χιμένεθ, ως συνεχιστής του έργου Γ. Πλάνα, ανέλαβε ως συντονίστρια της Κίνησης Φορέων Εθελοντισμού (www.simetexo.gr), που έχει ως στόχο την προώθηση της Ιδέας του Εθελοντισμού και την δημιουργία πλαισίου ανταλλαγής ιδεών και δράσεων των εθελοντικών οργανώσεων με τοπικό και διεθνές έργο. Το 2011, για δέκατη συνεχή χρονιά, διοργάνωσε, στην Αθήνα, την 10η Ημερίδα Εθελοντισμού με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 εθελοντικών φορέων.

Ως ακούραστη ερευνήτρια στο δρόμο της Φιλοσοφίας και του Πολιτισμού, η Μαρία Χιμένεθ συνεχίζει το πολυετές έργο του Γ. Πλάνα, συνεισφέροντας στην πραγμάτωση ενός από τους πιο σημαντικούς σκοπούς της «Νέας Ακρόπολης» για κοινωνική, πολιτιστική και ανθρωπιστική βοήθεια στο συνάνθρωπο, προωθώντας έτσι τις ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά για έναν καλύτερο άνθρωπο και έναν καλύτερο κόσμο.