Με το νέο αυτό έτος ήρθε και μια ανανέωση στο περιοδικό μας. Κάποιες αλλαγές στο στήσιμο και στον τρόπο παρουσίασης ευχόμαστε να φέρουν μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις στο αισθητικό μέρος αυτού του τεύχους, όπως και των επόμενων.

Γιατί με πολύ μεράκι και αγάπη συνεχίζουμε την προσπάθεια μας να παρουσιάζουμε, τόσο στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό όσο και στην ιθαγένεια στο εξωτερικό, τις φιλοσοφικές και εσωτερικές διδασκαλίες και εκείνες τις ιδέες που εκφράζουν τις θέσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού Νέα Ακρόπολη για τα περισσότερα θέματα που απασχολούν το σημερινό στοχαζόμενο άνθρωπο για την πορεία του κόσμου μας και του ανθρώπινου όντος.
Η μεσαιωνική κρίση που ζει ο σημερινός κόσμος είναι πλέον εμφανής στον καθένα. Οι συνέπειές της εξαπλώνονται με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς, λόγω της ταχύτητας των σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων ιδιωτικής και μαζικής επικοινωνίας και λόγω της παγκοσμιοποίησης. Αλλά η κρίση δεν είναι μόνο οικονομικής φύσης.

Η οικονομική κρίση είναι το τελευταίο αποτέλεσμα μιας πολύ μεγαλύτερης κρίσης σε όλα τα επίπεδα, τα ανώτερα από το οικονομικό και το κοινωνικό. Στο επίπεδο των πνευματικών και ηθικών αξιών, στο επίπεδο των θεσμικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών και πολιτικών αξιών.

Και σε αυτά τα επίπεδα η κρίση ήδη είχε εμφανιστεί εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά πολύ λίγοι το αντιλαμβάνονταν τότε. Ανάμεσα σε αυτούς είμαστε και εμείς, επειδή ήδη από τη δεκαετία του ΄50 η Νέα Ακρόπολη κάνει λόγο για τον ερχομό ενός νέου μεσαίωνα και για την κρίση του σημερινού πολιτισμού. Και από τότε μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν επιταχυνθεί με πολύ γοργούς ρυθμούς... και η κατρακύλα φαίνεται να συνεχίζεται με γεωμετρική πρόοδο, όπως στο «αποτέλεσμα χιονοστιβάδας».

Οι επιστήμονες κρούουν πλέον έντονα τον κώδωνα του κινδύνου. Αλλά δυστυχώς οι πολιτικοί συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να είναι έρμαιο των συμφερόντων και της διαφθοράς και το κοινό εξακολουθεί να παραμένει, τυφλό, μουγκό και κουφό, σαν τον ανυποψίαστο δεσμώτη στη σκοτεινή Σπηλιά του κόσμου, όπου κυβερνούν οι μαύροι αφέντες, όπως εξηγούσε ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας πριν από 25 αιώνες.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γίνει κάθε προσπάθεια για να διασωθούν οι καλύτερες αξίες του πολιτισμού μας μαζί με όλες εκείνες που έχουμε κληρονομήσει από το μακρινό παρελθόν.

Και οι άνθρωποι καλής θέλησης, οι ιδεαλιστές και οι στοχαστές του κόσμου οφείλουν να συμμετέχουν, όσο μπορούν, σε αυτό το εγχείρημα, που αν και δύσκολο, είναι εν τέλει πολύ σπουδαίο, όμορφο και ηρωικό, και σίγουρα αξίζει τον κόπο. Αυτό θέλουμε και εμείς και κάθε βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι σημαντική.      


Τι ειναι το Lapis Philosophorum?

Είναι η λατινική ονομασία της φιλοσοφικής λίθου, που σύμφωνα με την Αλχημεία μπορεί να μεταμορφώσει οτιδήποτε ευτελές και φτηνό σε ευγενές και χρυσό. Είναι εκείνο το πολύτιμο κόσμημα που ακτινοβολεί στην καρδιά κάθε ανθρώπου που βαδίζει συνειδητά στα μονοπάτια της πνευματικής επίτευξης. Είναι ένα free- press έντυπο που θα έχει πετύχει το σκοπό του αν βάλει ένα σπόρο αναζήτησης στην καρδιά σου, αν σου δημιουργήσει την ελπίδα ότι υπάρχουν και άλλοι σαν εσένα που αναζητούν μια άλλη ποιότητα ζωής. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση, ένα γράμμα αναζήτησης για άλλους σαν εμάς «επιζήσαντες ναυαγούς» που πραγματικά θέλουν να μεταλλάξουν τον εαυτό τους και τον κόσμο τους.