Oπως κάθε καλοκαίρι, ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερό του σημείο και η ζέστη γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στην Ελλάδα. Σύμφωνα όμως με τις πιο πρόσφατες έρευνες, η φετινή και η επόμενη χρονιά θα ξεχωρίζουν, γιατί οι λεγόμενες «ηλιακές κηλίδες» θα φτάσουν στη μεγαλύτερη κορύφωση που έχει καταγραφεί επιστημονικά, τουλάχιστον τα τελευταία 130 χρόνια.


Είναι γνωστό ότι οι ηλιακές κηλίδες ακολουθούν έναν ενδεκαετή κύκλο, από το ένα σημείο σχετικής ηρεμίας στο άλλο, περνώντας από μια ενδιάμεση κορύφωση μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης ανάλογα με τους κύκλους. Οι αιτίες αυτού του φαινομένου συνεχίζουν να ερευνώνται από τους αστροφυσικούς. Φέτος ή του χρόνου αναμένεται να σημειωθεί η μεγαλύτερη ένταση που γνωρίζουμε.


Το γεγονός που έχει διαπιστωθεί στατιστικά είναι ότι η ακμή του κύκλου των κηλίδων, όταν σημειώνουν τη μεγαλύτερη τους ένταση, προκαλεί διάφορα περίεργα φαινόμενα στη Γη κι επομένως στη φύση και τον άνθρωπο. Η βία, για παράδειγμα, γενικεύεται και αυξάνεται συνεχώς, καθώς επίσης οι θάνατοι και οι κρίσεις από καρδιαγγειακές παθήσεις. Δημιουργούνται έντονες ηλεκτρομαγνητικές θύελλες, που διαταράσσουν τις διαστημικές ηλεκτρονικές τηλεπικοινωνίες, με τον ενδεχόμενο κίνδυνο περισσοτέρων εναέριων και άλλων ατυχημάτων.


Ειδικά αυτήν την εποχή, που ο πολιτισμός μας βασίζεται τόσο πολύ στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να αποδειχτεί πάρα πολύ επικίνδυνο. Και αν λάβουμε υπόψη ότι οι επιστημονικές προβλέψεις κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη ένταση των κηλίδων που έχει καταγραφεί ποτέ, τότε το άμεσο μέλλον διαγράφεται κάπως δυσοίωνο. Μήπως έχουν δίκιο οι αρχαίες προφητείες των Μάγια, που μιλούν για το 2012 ως έτος του τέλους του κόσμου; Μπορεί… εν μέρει…


Ας μην είμαστε καταστροφολόγοι. Ίσως να συμβεί κάποια μεγάλη πολιτισμική κρίση, δηλαδή το τέλος ενός «κόσμου» ή αλλιώς μιας αντίληψης για τον κόσμο, μιας κάποιας κοινωνικής θεώρησης ή νοοτροπίας, αλλά όχι ένα ολοκληρωτικό πλανητικό τέλος. Ο κόσμος, η φύση, ο πλανήτης, ακόμα και η ανθρωπότητα, έχουν περάσει στην μακρά ιστορία τους πολλές κρίσεις, πολλές «προφητείες για το τέλος του κόσμου», αλλά ακόμα υπάρχουν και εμείς είμαστε εδώ, ζωντανοί… Γιατί η Ζωή πάντα συνεχίζεται μετά από κάθε καταστροφή. Απλώς άλλαξαν οι εποχές, οι μορφές, οι αντιλήψεις για τον κόσμο.


Ως φιλόσοφοι οφείλουμε όμως να λάβουμε υπόψη όλα αυτά και πολλά άλλα δεδομένα και να προετοιμαστούμε, για να ενεργήσουμε ανάλογα σε ό,τι πιθανώς θα επέλθει, χωρίς να αποκλείσουμε καμία πιθανότητα. Και ασφαλώς θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί με την έκθεσή μας στον ήλιο το καλοκαίρι, με τις  μεταξύ μας σχέσεις, να μην «παραθερμανθούν», με την οδήγηση και το θυμό στους δρόμους, και γενικά με τη φυσική και πνευματική μας υγεία.


Και εν τέλει, υπομονή, γιατί όπως λέει η λαϊκή παροιμία, «μπόρα είναι, θα περάσει», αν και αυτή τη φορά μάλλον πρόκειται για ηλιακή ηλεκτρομαγνητική μπόρα… και θα διαρκέσει μόνο δύο-τρία χρόνια.

Ο εκδότης
Γ. Α. Πλάνας,  Ιδρυτής της Νέας Ακρόπολης στην Ελλάδα

Τι ειναι το Lapis Philosophorum?

Είναι η λατινική ονομασία της φιλοσοφικής λίθου, που σύμφωνα με την Αλχημεία μπορεί να μεταμορφώσει οτιδήποτε ευτελές και φτηνό σε ευγενές και χρυσό. Είναι εκείνο το πολύτιμο κόσμημα που ακτινοβολεί στην καρδιά κάθε ανθρώπου που βαδίζει συνειδητά στα μονοπάτια της πνευματικής επίτευξης. Είναι ένα free- press έντυπο που θα έχει πετύχει το σκοπό του αν βάλει ένα σπόρο αναζήτησης στην καρδιά σου, αν σου δημιουργήσει την ελπίδα ότι υπάρχουν και άλλοι σαν εσένα που αναζητούν μια άλλη ποιότητα ζωής. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση, ένα γράμμα αναζήτησης για άλλους σαν εμάς «επιζήσαντες ναυαγούς» που πραγματικά θέλουν να μεταλλάξουν τον εαυτό τους και τον κόσμο τους.