Η κρίση, στην οποία βρίσκεται βυθισμένη η Ελλάδα και ο υπόλοιπος κόσμος, έδωσε αφορμή για να γραφτούν χιλιάδες άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες.
Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά στις κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές δυσκολίες, αλλά ούτε να αφήσουμε τον τρόμο και την απελπισία να μας κυριεύσουν.
Τι στάση πρέπει λοιπόν να κρατήσουμε;

Ως φιλόσοφοι οφείλουμε να έχουμε πάντα μια θετική στάση, ώστε να εντοπίζουμε την καλύτερη λύση όλων των προβλημάτων και όχι απλά μια πρόταση προσωρινού συμβιβασμού. Όλα τα προβλήματα έχουν διάφορες πιθανές λύσεις, αλλά μόνο μία είναι η πραγματικά κατάλληλη και αυτή είναι που όλοι αναζητούμε.

Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε την ευκολόπιστη στάση εκείνου που περιμένει τη λύση των προβλημάτων του από κάποιον εξωτερικό παράγοντα, είτε πρόκειται για μια ξένη κυβέρνηση είτε για μια ομάδα εξωγήινων που θα σώσουν τον πλανήτη. Ούτε μας αρκεί η αφελής στάση που επαναλαμβάνει απλοϊκά «όλα θα πάνε καλά!».

Δεν ωφελεί να έχουμε μια επιθετική στάση θυμού που θολώνει το νου μας και πικραίνει τα συναισθήματά μας, αναζητώντας φταίχτες για όλα μας τα κακά, γιατί έτσι οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους μας θα είναι καταδικασμένη στην αποτυχία. Αλλά ούτε να αφεθούμε παθητικά στον πανικό που μπλοκάρει τη δυνατότητα αντίδρασής μας και μας κάνει να νοιώθουμε θύματα.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε την ψυχική και νοητική μας ηρεμία, γιατί μόνο έτσι θα είμαστε ικανοί να κάνουμε μια έξυπνη ανάλυση των πραγματικών γεγονότων και των αιτιών τους και, επομένως, να βρούμε την πιο κατάλληλη λύση. Η σωστή επίλυση όλων των προβλημάτων και δυσκολιών βρίσκεται, πρώτα απ’ όλα, στη δική μας εσωτερική αντιμετώπιση. Η θετική σκέψη, μαζί με μια εσωτερική στάση αισιοδοξίας, θα μας επιτρέψει να βγούμε από κάθε αδιέξοδο με ξεκάθαρο νου και γαλήνια ψυχή. Έτσι θα μπορούμε να διευθετούμε κάθε κρίση με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο και να πάρουμε από αυτήν πολύτιμα μαθήματα.

Είναι σε εποχές κρίσης που το ανθρώπινο πνεύμα γίνεται πιο οξυδερκές και εκφράζει μια δημιουργικότητα και μια εφευρετικότητα, που στερεύουν σε πιο ήρεμες εποχές.

Σε ένα κείμενο που κάποιοι έχουν αποδώσει στον A. Einstein, αναφέρεται: «Χωρίς κρίσεις δεν υπάρχουν προκλήσεις, η ζωή γίνεται ρουτίνα, ένας αργός θάνατος.  Χωρίς κρίσεις δεν υπάρχουν προσπάθειες και αξίες». Και επίσης: «Η κρίση είναι η καλύτερη ευλογία που μπορεί να συμβεί σε άτομα και σε χώρες, γιατί η κρίση φέρνει πρόοδο».

Έτσι αντί να ασχοληθούμαστε τόσο με τα προβλήματα… καιρός να καταπιαστούμε με τις λύσεις! Με πνεύμα επιτυχίας και με τη διάθεση να βγούμε από αυτήν την κρίση λίγο πιο σοφοί και λίγο πιο καλοί.

Ο εκδότης


Τι ειναι το Lapis Philosophorum?

Είναι η λατινική ονομασία της φιλοσοφικής λίθου, που σύμφωνα με την Αλχημεία μπορεί να μεταμορφώσει οτιδήποτε ευτελές και φτηνό σε ευγενές και χρυσό. Είναι εκείνο το πολύτιμο κόσμημα που ακτινοβολεί στην καρδιά κάθε ανθρώπου που βαδίζει συνειδητά στα μονοπάτια της πνευματικής επίτευξης. Είναι ένα free- press έντυπο που θα έχει πετύχει το σκοπό του αν βάλει ένα σπόρο αναζήτησης στην καρδιά σου, αν σου δημιουργήσει την ελπίδα ότι υπάρχουν και άλλοι σαν εσένα που αναζητούν μια άλλη ποιότητα ζωής. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση, ένα γράμμα αναζήτησης για άλλους σαν εμάς «επιζήσαντες ναυαγούς» που πραγματικά θέλουν να μεταλλάξουν τον εαυτό τους και τον κόσμο τους.