του Γ.Α.Πλάνα
 
Η έννοια και η αντίληψη του χρόνου είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτες κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, κάτι το οποίο λείπει από τα ζώα. Από τις πολύ παλιές εποχές, για να εδραιώσουν και να ρυθμίσουν αυτή την κατάκτηση, οι άνθρωποι εφεύραν συστήματα καταγραφής του περάσματος του χρόνου, που τα ονόμασαν ημερολόγια.  Όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί έδιναν πολύ μεγάλη σημασία στα ημερολόγια τους, που ήταν διαφόρων ειδών, σε σημείο που μερικά ήταν αφιερωμένα στα ιερά τους, τους θεούς τους, τις τελετές τους. 
 
Έτσι συνυπήρχαν αγροτικά ημερολόγια, με βάση τις κλιματολογικές αλλαγές που καθόριζαν τις κατάλληλες στιγμές για τις διάφορες αγροτικές φάσεις, μαζί με ημερολόγια που ρύθμιζαν τις πολιτικές και τις πιο σημαντικές θρησκευτικές τους στιγμές.  Ένα ενδιαφέρον άρθρο σε αυτό το τεύχος μας τα εξηγεί όλα αυτά. Υπάρχει όμως και ο χρόνος ο καθημερινός, ο προσωπικός του καθενός, που ειδικά στην εποχή μας, μας φαίνεται πάντα λίγος για όλα αυτά που θέλουμε ή που πρέπει να κάνουμε. 
 
Το να μάθουμε να τον εκμεταλλευόμαστε πλήρως και σωστά, για να μπορούμε να τα «προλάβουμε όλα» αποτελεί λοιπόν ένα μεγάλο μυστικό για την επιτυχία στη ζωή μας καθώς και για την καταπολέμηση του άγχους, που αναφέρεται επίσης σε κάποιο αντίστοιχο άρθρο σ’ αυτό το τεύχος.  Και υπάρχουν συγκεκριμένες φόρμουλες για να το πετύχουμε αυτό. Ένα κλειδί βέβαια είναι η θετική σκέψη και ο έλεγχος του νου, όπως μας διδάσκει το σχετικό πολύ ενδιαφέρον άρθρο που αναφέρει πρακτικές συνταγές για να πραγματώσουμε το αρχαίο σοφό ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιές».
 
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αναγνώστης μας θα βρει σ’ αυτά αλλά και στα υπόλοιπα άρθρα του τεύχους ενδιαφέρουσες ιδέες και βοηθήματα για την πνευματική του πορεία και τη ζωή του γενικά. Γιατί είναι μέλημά μας το περιοδικό αυτό να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμο στον αναγνώστη.
 
Είμαστε άλλωστε ανοικτοί στην κάθε πρότασή σας για τη βελτίωση της ύλης μας.
Ζούμε σε μια εποχή στην οποία οι δυσκολίες της καθημερινής ζωής γίνονται όλο και πιο μεγάλες, σε όλους τους τομείς, από τα οικονομικά και επαγγελματικά μέχρι τα οικογενειακά και προσωπικά. Είναι λοιπόν σημαντικό να επιχειρήσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητά ζωής μας, αναζητώντας έμπνευση και συμβουλές στα πνευματικά επιτεύγματα που μπορεί να μας προσφέρει η εσωτερική Φιλοσοφία από όλες τις εποχές και σε όλους τους πολιτισμούς. 

Τι ειναι το Lapis Philosophorum?

Είναι η λατινική ονομασία της φιλοσοφικής λίθου, που σύμφωνα με την Αλχημεία μπορεί να μεταμορφώσει οτιδήποτε ευτελές και φτηνό σε ευγενές και χρυσό. Είναι εκείνο το πολύτιμο κόσμημα που ακτινοβολεί στην καρδιά κάθε ανθρώπου που βαδίζει συνειδητά στα μονοπάτια της πνευματικής επίτευξης. Είναι ένα free- press έντυπο που θα έχει πετύχει το σκοπό του αν βάλει ένα σπόρο αναζήτησης στην καρδιά σου, αν σου δημιουργήσει την ελπίδα ότι υπάρχουν και άλλοι σαν εσένα που αναζητούν μια άλλη ποιότητα ζωής. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση, ένα γράμμα αναζήτησης για άλλους σαν εμάς «επιζήσαντες ναυαγούς» που πραγματικά θέλουν να μεταλλάξουν τον εαυτό τους και τον κόσμο τους.