Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η Νέα Ακρόπολη στην Ελλάδα. Ήταν τριάντα χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς στο φιλοσοφικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, με χιλιάδες διαλέξεις, σεμινάρια, μαθήματα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, κοινωνικές και οικολογικές δράσεις σε πολλές πόλεις και παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, καθώς και με εκδόσεις πολλών βιβλίων και βέβαια του τριμηνιαίου αυτού περιοδικού, χωρίς διακοπή. Και σε μερικούς μήνες το περιοδικό μας θα γιορτάζει τα 30 του χρόνια συνεχούς έκδοσης.

Αν κοιτάξει κανείς τα πρώτα τεύχη από το 1981, θα δει μια σταθερή βελτίωση τόσο στην ποιότητα της αρθρογραφικής ύλης όσο και στην τυπογραφική εκτύπωση, τη γραφιστική του προσέγγιση και το  design του. Δεν ήταν βέβαια εύκολο να διατηρούμε αυτήν την προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλα αυτά τα χρόνια το περιοδικό έβγαινε με την εθελοντική εργασία και την προσωπική χρηματοδότηση των συνεργατών μας, χωρίς να στηριχτεί σε διαφημίσεις ή άλλες πηγές, που θα μπορούσαν να χρωματίσουν -ακόμα και να δεσμεύσουν- την αντικειμενικότητα των απόψεων και των φιλοσοφικών μας ερευνών, τις οποίες και μπορούμε έτσι να εκφράσουμε με πλήρη ελευθερία σκέψης.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε, χωρίς αμφιβολία, ότι το περιοδικό μας έχει γράψει τη δική του μικρή ή μεγάλη ιστορία, όλα αυτά τα χρόνια, προσφέροντας μια πολύ σημαντική συμβολή στο χώρο του Εσωτερισμού, της φιλοσοφικής έρευνας και της πολιτιστικής αναζήτησης, με χιλιάδες αναγνώστες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ακόμα και στους Έλληνες του εξωτερικού. Ο κύκλος των 30 χρόνων ήταν πολύ σημαντικός και συμβολικός σε μεγάλους πολιτισμούς όπως της Αιγύπτου, της Ελλάδας ή αυτών της Εγγύς Ανατολής, που χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη Σοφία τους. Ήταν ένα Ιωβηλαίο, που σημαίνει χαρά, αυτή τη χαρά που νοιώθουμε, καθώς η Νέα Ακρόπολη έκλεισε τα πρώτα 30 χρόνια προσφοράς και δράσης της στην Ελλάδα και σε λίγους μήνες θα το κάνει και το περιοδικό μας.

Αυτή τη χαρά που νοιώθουμε εγκαινιάζοντας ένα επόμενο και νέο χρονικό κύκλο, στο οποίο θα συνεχίζουμε με ανανεωμένο ενθουσιασμό να προσφέρουμε στο ελληνικό κοινό. Είναι σίγουρο ότι θα συνεχίζουμε να βελτιώνουμε την ποιότητα του περιοδικού, τόσο στα περιεχόμενα όσο και στην παρουσίασή του, γιατί καθώς περνούν τα χρόνια, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι ο χώρος του εσωτερισμού, της φιλοσοφίας και του πολιτισμού εν γένει, καθώς και το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, έχουν ανάγκη από τα θέματα, τις έρευνες και τις αναζητήσεις που παρουσιάζουμε αδιάκοπα σ’ αυτές τις σελίδες.
Και γι’ αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους αναγνώστες μας, που μας υποστήριξαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ο εκδότης Γ. Α. Πλάνας,
Ιδρυτής της Νέας Ακρόπολης στην Ελλάδα

Τι ειναι το Lapis Philosophorum?

Είναι η λατινική ονομασία της φιλοσοφικής λίθου, που σύμφωνα με την Αλχημεία μπορεί να μεταμορφώσει οτιδήποτε ευτελές και φτηνό σε ευγενές και χρυσό. Είναι εκείνο το πολύτιμο κόσμημα που ακτινοβολεί στην καρδιά κάθε ανθρώπου που βαδίζει συνειδητά στα μονοπάτια της πνευματικής επίτευξης. Είναι ένα free- press έντυπο που θα έχει πετύχει το σκοπό του αν βάλει ένα σπόρο αναζήτησης στην καρδιά σου, αν σου δημιουργήσει την ελπίδα ότι υπάρχουν και άλλοι σαν εσένα που αναζητούν μια άλλη ποιότητα ζωής. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση, ένα γράμμα αναζήτησης για άλλους σαν εμάς «επιζήσαντες ναυαγούς» που πραγματικά θέλουν να μεταλλάξουν τον εαυτό τους και τον κόσμο τους.