Ένα περιοδικό όπως αυτό, με φιλοσοφικό και πολιτιστικό κυρίως περιεχόμενο, είναι φυσικό να ασχολείται με τα προβλήματα που μαστίζουν τη σημερινή κοινωνία και να επιχειρεί να προσφέρει λύσεις από φιλοσοφική και πνευματική σκοπιά.

Καθώς περνούν τα χρόνια, και όπως είχαμε προβλέψει πολλές δεκαετίες πριν, τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται όλο και περισσότερο, σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο.

Ο υπερπληθυσμός, οι μαζικές μεταναστεύσεις, λαθραίες και νόμιμες, έχουν ως συνέπεια τη φτώχεια, την αποξένωση, την ανεργία, την οικονομική και εργασιακή εκμετάλλευση. Όλα αυτά επιφέρουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση της εγκληματικότητας, τα ναρκωτικά, το εμπόριο της λευκής σάρκας και εν τέλει τη γενική εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτά είναι μερικά από τα μεγάλα προβλήματα του σημερινού κόσμου.

Παράλληλα προστίθενται τα οικολογικά προβλήματα, η περιβαλλοντική ρύπανση με τα χημικά και άλλα δηλητήρια της βιομηχανικής δραστηριότητας, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η έντονη αλλαγή του κλίματος με το φαινόμενο του θερμοκηπίου που καταστρέφει την αγροτική παραγωγή, η συχνότερη εμφάνιση θεομηνιών ανά την υφήλιο, μεγάλοι σεισμοί, τεράστιες ξηρασίες και τόσα άλλα, που αποτελούν την κάπως δικαιολογημένη αντίδραση του πλανήτη στις αλόγιστες δράσεις των ανθρώπων που κοιτούν μόνο τον εαυτό τους, απομυζώντας τη Γη, χωρίς να ενδιαφέρονται για τις συνέπειες.

Ο πλανήτης αλλά και η ίδια η ανθρωπότητα, καθώς και η χιλιόχρονη πολιτιστική της κληρονομιά, βρίσκονται σε κίνδυνο. Και υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος με τη λανθασμένη νοοτροπία του υπέρτατου εγωισμού, που οδηγεί στην αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των άλλων, λιγότερο προνομιούχων, συνανθρώπων του.

Επείγει λοιπόν να γίνει μια ριζική και σημαντική αλλαγή στον τρόπο σκέψης και την κοσμοθεωρία που επικρατεί. Χρειάζεται μεγαλύτερος σεβασμός και ευγένεια προς το περιβάλλον, φυσικό και ανθρώπινο, χρειάζεται μεγαλύτερη κατανόηση και ανεκτικότητα, χρειάζεται περισσότερη δικαιοσύνη, εντιμότητα, γενναιοδωρία και ανιδιοτέλεια, όπως πρεσβεύει το πρόσφατο μεγάλο παγκόσμιο κίνημα του εθελοντισμού ανάμεσα κυρίως στους νέους ανθρώπους.

Χρειάζεται μια πιο ώριμη και συνειδητή φιλοσοφική στάση μπρος στη ζωή και τον κόσμο. Μια στάση που να μη δίνει σημασία μονάχα στα υλικά, αλλά να λαμβάνει υπόψη και τα πνευματικά στοιχεία που «εξανθρωπίζουν» πραγματικά τον άνθρωπο και τον κάνουν να διαφέρει από τα κτήνη.

Αυτά τα στοιχεία που γέννησαν πολιτισμούς και μείωσαν την άγνοια, την αβεβαιότητα, την αδικία και την άγρια βαρβαρότητα. Γι’ αυτό χρειάζεται μια πιο σωστή εκπαίδευση, βασισμένη σε εκείνες τις πνευματικές και φιλοσοφικές αξίες που αποδείχτηκαν ικανές να οδηγήσουν τους λαούς, ανά τους αιώνες, στις υψηλές πολιτιστικές κορφές που μας διδάσκει η ιστορία. Τα σεμινάρια που διοργανώνει η Νέα Ακρόπολη στοχεύουν σε τέτοιους στόχους και σε προσκαλούμε να δοκιμάσεις. Ποτέ δεν είναι αργά όταν υπάρχει καλή θέληση.  

Ο εκδότης
Γ. Α. Πλάνας,  Ιδρυτής της Νέας Ακρόπολης στην Ελλάδα


Τι ειναι το Lapis Philosophorum?

Είναι η λατινική ονομασία της φιλοσοφικής λίθου, που σύμφωνα με την Αλχημεία μπορεί να μεταμορφώσει οτιδήποτε ευτελές και φτηνό σε ευγενές και χρυσό. Είναι εκείνο το πολύτιμο κόσμημα που ακτινοβολεί στην καρδιά κάθε ανθρώπου που βαδίζει συνειδητά στα μονοπάτια της πνευματικής επίτευξης. Είναι ένα free- press έντυπο που θα έχει πετύχει το σκοπό του αν βάλει ένα σπόρο αναζήτησης στην καρδιά σου, αν σου δημιουργήσει την ελπίδα ότι υπάρχουν και άλλοι σαν εσένα που αναζητούν μια άλλη ποιότητα ζωής. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση, ένα γράμμα αναζήτησης για άλλους σαν εμάς «επιζήσαντες ναυαγούς» που πραγματικά θέλουν να μεταλλάξουν τον εαυτό τους και τον κόσμο τους.