Στρατηγός Τζορτζ Σμίθ Πάττον, 1885-1945 (General George Smith Patton)

Ένας από τους πιο περίπλοκους, μυστήριους στρατηγούς όλων των εποχών, ο στρατηγός George Smith Patton γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1885 στο San Gabriel, της California. Στην παιδική του ηλικία αποφάσισε ότι σκοπός της ζωής του ήταν να γίνει ήρωας. Η πρώτη έμπνευση για κάτι τέτοιο του ήρθε, όταν άκουσε τον πατέρα του να διαβάζει για τα ανδραγαθήματα των ηρώων της αρχαίας Ελλάδας.

Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια του Ομήρου ήταν τα αγαπημένα του έργα. Απομνημόνευε κομμάτια τους προτού ακόμη μπορέσει να σηκώσει σπαθί. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που του ενέπνεε κάτι τέτοιο, καθώς οι πρόγονοί του είχαν πολεμήσει σε εμφυλίους. Το 1910 παντρεύτηκε την Beatrice Ayer, ενώ το 1912 εκπροσώπησε τις Η.Π.Α. στους Ολυμπιακούς αγώνες στο μοντέρνο πένταθλο (σκοποβολή, ξιφομαχία, κολύμβηση, ιππασία, τρέξιμο).

Μέσα από τις διάφορες αποστολές που του ανετέθησαν και εξαιτίας της γενναίας και τελέσφορης δράσης του, τιμούνταν και ανέβαινε τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας του στρατού. Υποστηρικτής των τανκ, ο Patton είδε σε αυτά το μέλλον της σύγχρονης μάχης. Παρά τη μη υποστήριξη του Κογκρέσου, μελέτησε, έγραψε εκτενώς και προώθησε πειράματα για να βελτιώσει τη ραδιοεπικοινωνία μεταξύ των τανκ και βοήθησε στην ομοαξονική τοποθέτηση κανονιών και όπλων.
Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στον αμερικάνικο στρατό, οι πεποιθήσεις του παρέμειναν ακλόνητες, σταθερές. Απευθυνόμενος στο στρατό του έλεγε: «Δε θέλω μηνύματα που λένε ότι κρατάμε τη θέση μας, αλλά ότι προοδεύουμε σταθερά.»

Η μελλοντική φήμη του Patton σαν στρατηγός, βασίζεται στην έμφασή του στη μαχητική επίθεση. Το 1916 ενίσχυσε το στρατηγό Pershing εναντίον του Pancho Villa στο Μεξικό. Οι διάσημοι «αιματώδεις και γεμάτοι ψυχή» λόγοι του, ξεκίνησαν το 1930 σ΄ ένα αμφιθέατρο που έχτισε για να συμβάλλει στην όλη μεραρχία. Η ικανότητά του να παρουσιάζεται, να εμφανίζεται απότομα, απροσδόκητα σε όλη τη μεραρχία έγινε θρυλική.

Οι μονάδες του Patton κουβαλούσαν το όνομα του υψηλού ηθικού, για το οποίο έγιναν διάσημες. Το Νοέμβρη του 1942 ο Patton και οι άνδρες του συμμετείχαν στην απόβαση στη Β. Αφρική.

Μετά την καταστροφική για τις Η.Π.Α. ήττα στο Kasserine Pass, o Patton μετατέθηκε εκεί. Πρώτη του δουλειά ήταν να επαναφέρει το ηθικό και την πειθαρχία στους απελπισμένους στρατιώτες. Ξεκίνησε από χαμηλά, διατάσσοντας αυστηρή εφαρμογή των στρατιωτικών κανόνων, με υγιεινή και στρατιωτική περιβολή. Οι στρατιώτες αυτοί τώρα αποτελούσαν παράδειγμα και οδηγούσαν τους υπόλοιπους, αντί να τους ακολουθούν.

Σύμφωνα με τον Patton, ένα διστακτικό άτομο ποτέ δε θα εμπνεύσει εκτίμηση. Η πειθαρχεία και η μεγαλοπρέπειά του συντέλεσαν στο «ξύπνημα» των ανδρών του, κερδίζοντας το σεβασμό τους. Φορούσε συνεχώς τα επενδυμένα με ελεφαντόδοντο ρεβόλβερ του και μετάλλια, θέλοντας να δείξει στους στρατιώτες του ότι διοικούνταν από ένα μαχητή. Ήξερε ότι η αφοσίωση σε έναν ηγέτη θα ενέπνεε τους άνδρες.

Παρά τη νίκη του στο Palermo, βρέθηκε σε προβλήματα με τους ανωτέρους του, μετά από ράπισμα στρατιώτη τον οποίο θεωρούσε δειλό και κοπανατζή. Έδειξαν όμως εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του και αρνήθηκαν να τον απαλλάξουν από τα καθήκοντά του. Παράδειγμα του προσωπικού ηρωισμού του προέκυψε, όταν έσωσε δύο Γάλλους από γκρεμισμένο κτίριο. Δεν ήταν ποτέ έτοιμος να επαναπαυτεί στις δάφνες του, ήθελε συνεχώς να κοιτάει μπροστά.

Ανεκτίμητος στη μάχη, το ταμπεραμέντο του όμως υποδούλωνε ενοχή στην ειρήνη. Θα ταίριαζε καλύτερα στον πολεμιστή Patton να πέθαινε ηρωικά στη μάχη, αλλά δεν ήταν γραφτό του. Παρά τη συνεχή του έκθεση στον κίνδυνο των μαχών, τραυματίσθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το Δεκέμβριο του 1945 και εξέπνευσε από τα τραύματά του. Ακόμη και μετά το θάνατό του, η φήμη του συνέχισε να μεγαλώνει, μέχρι που σήμερα θεωρείται ως ο καλύτερος διοικητής στην ιστορία του αμερικάνικου στρατού. Αληθινός ήρωας είναι εκείνος που πολεμά, ακόμα κι αν είναι φοβισμένος. Δεν αφήνει τον φόβο του για το θάνατο να μπει πάνω από την τιμή του και το αίσθημα του καθήκοντος απέναντι στη χώρα του και στην ανθρωπότητα.

Η ετοιμότητα είναι απαραίτητη σε κάθε στρατιώτη, για να παραμείνει ζωντανός, φυσικά και ηθικά. Καθένας στο στράτευμα διαδραματίζει ένα ζωτικής σημασίας ρόλο. Μη νομίσει κανείς ότι το δικό του κομμάτι είναι ασήμαντο. Καθένας είναι ένας πολύτιμος κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα. Καθένας υπηρετεί το σύνολο.


Βιβλιογραφία:

- Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρους Λαρούς Μπριτάνικα
- www.pattonhq.com/homeghq.html
- www.spastacus.schoolnet.co.uk/2wwpatton.htm
- www.members.ozemail.com.au/~mickay/patton.htm