Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας - Unesco

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας γιορτάζεται κάθε χρόνο, την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας καθιερώθηκε επίσημα από την UNESCO το 2005.

Η Γενική Συνέλευση της UNESCO τόνισε τη σημασία της φιλοσοφίας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, ως έναν δρόμο «για την ανάπτυξη της κριτικής και ανεξάρτητης σκέψης με γνώμονα την καλύτερη κατανόηση του κόσμου και την προώθηση της ανεκτικότητας και της ειρήνης».

Με την καθιέρωση αυτής της Ημέρας, η UNESCO υπογραμμίζει τη διαχρονική αξία της φιλοσοφίας για την ανάπτυξη της ανθρώπινης σκέψης κάθε ατόμου, σε κάθε πολιτισμό. Η UNESCO είναι πάντα στενά συνδεδεμένη με τη φιλοσοφία, όχι τη θεωρητική ή κανονιστική φιλοσοφία, αλλά την κριτική διερεύνηση, που δίνει νόημα στη ζωή και δράση σε διεθνές επίπεδο. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της UNESCO:

http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/philosophy/philosophy-day-at-unesco/

Ο Διεθνής Πολιτιστικός και Φιλοσοφικός Οργανισμός Νέα Ακρόπολη διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας και τη σημασία της φιλοσοφίας στη ζωή.

Η φιλοσοφία στην πράξη βιώνεται. Μας βοηθά να μπούμε σε διαδικασία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Το να είναι κανείς φιλόσοφος είναι τρόπος ζωής και σύμπνοιας με τις ουσιαστικές αξίες για τον άνθρωπο, την κοινωνία, τον κόσμο.

Η φιλοσοφία επιστρέφει ως ένας τρόπος ζωής που συνίσταται στο να γίνονται πράξη οι διδασκαλίες των σοφών όλων των εποχών.

Αν η φιλοσοφία, ως αναζήτηση της αλήθειας, καταφέρνει να μας φέρει πιο κοντά στη ρίζα των πραγμάτων, στη βαθύτερη αιτία τους, τότε το καθετί αποκτά καινούριο νόημα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε γιατί δρούμε και ποιον ωφελούμε με τις πράξεις μας, καθώς και τί θέλουμε να επιτύχουμε.

Μια πρακτική φιλοσοφία βοηθά τους ανθρώπους να ζήσουν, να εναρμονιστούν με τους συνανθρώπους τους και τον κόσμο, να αποδεχθεί ο καθένας ποιος είναι και να αγωνιστεί για το ποιος θέλει να είναι. Ο άνθρωπος να ζει ως συνάνθρωπος, σύμφωνα με τις αξίες της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της ενεργούς δράσης για το ομαδικό καλό.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η φιλοσοφία ήταν ανέκαθεν μια πνευματική διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας, μια διαδικασία εμβάθυνσης στη γνώση για τη φύση, για τον άνθρωπο και για τον κόσμο. Κάθε πράξη αναζήτησης είναι ταυτόχρονα μια πράξη ελευθερίας και επιλογής της συνείδησης.

 Έτσι η φιλοσοφία για εμάς είναι μια έμφυτη στάση του ανθρώπινου γένους. Χειριζόμαστε αυτή την έμφυτη στάση του «φιλοσοφείν» ως τρόπο ζωής ενεργοποιώντας τον εαυτό μας σε όλες του τις διαστάσεις, σε όλο του το δυναμικό.

Αυτό δεν το καταφέρνουμε μόνο διαβάζοντας και μελετώντας, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν μια θεωρητική γνώση, αλλά μαθαίνοντας να ζούμε σωστά, έντονα, γόνιμα και αποτελεσματικά την κάθε στιγμή της ζωής. Προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε καθετί στη ζωή αποκομίζοντας έστω μια σταγόνα θετικής διδαχής από κάθε αντιξοότητα.

 Αυτό σημαίνει για εμάς «η φιλοσοφία ως τρόπος ζωής»!